Po 24 mln pokoleń mysz stanie się słoniem

31 stycznia 2012, 12:22

Jak szybko makroewolucja zmienia ssaki? Okazuje się, że po 24 mln pokoleń zwierzę wielkości myszy osiągnęłoby rozmiary słonia. Królik mógłby mu dorównać szybciej, bo po 10 mln pokoleń (PNAS).


Księgarnia PWN - Gwiazdka 2024

Glony uciekają przed drapieżnikami

1 października 2012, 10:32

Choć reprezentuje fitoplankton, Heterosigma akashiwo zachowuje się jak zwierzę, bo na widok drapieżników, bierze "nogi" za pas.


Dieta dla sercowców korzystna również dla mężczyzn z rakiem prostaty

11 czerwca 2013, 11:09

Zastępując część węglowodanów i tłuszczów zwierzęcych tłuszczami roślinnymi, np. oliwą, orzechami czy awokado, mężczyźni z rakiem prostaty mogą znacząco zmniejszyć ryzyko zgonu zarówno z powodu choroby nowotworowej, jak i jakikolwiek innej przyczyny.


Podwyższony poziom enzymu przed ciążą zwiększa ryzyko cukrzycy ciążowej

5 maja 2014, 13:03

U kobiet z wysokim przedciążowym poziomem gamma-glutamylotranspeptydazy (ang. gamma-glutamyl transferase, GGT) ryzyko cukrzycy ciążowej jest 2-krotnie wyższe niż u pań z najniższym stężeniem enzymu.


Im więcej objawów zespołu stresu pourazowego, tym większe ryzyko cukrzycy

8 stycznia 2015, 12:16

Kobiety z większą liczbą objawów zespołu stresu pourazowego są bardziej zagrożone cukrzycą typu drugiego (CT2).


Znajomego rozpoznasz po 2 słowach

12 października 2015, 10:18

By rozpoznać przyjaciela bądź kogoś z rodziny, w ponad 99% przypadków ludziom wystarczy wypowiedź składająca się z zaledwie 2 słów.


Ćwiczenia mogą zmniejszyć ryzyko raka szyjki macicy

12 maja 2016, 10:22

Nawet 30 min ćwiczeń tygodniowo może znacząco zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka szyjki macicy.


Wylesianie w krajach rozwijających się sprzyja malarii

23 maja 2017, 10:47

Wywołane przez ludzi wylesianie prowadzi do wzrostu liczby przypadków malarii w krajach rozwijających się.


Wiadomo, czemu otyłość przytępia odczuwanie smaku

21 marca 2018, 11:18

Wcześniejsze badania wskazywały, że otyłość zmniejsza wrażliwość na smak i że wszystko wraca do normy po utracie zbędnych kilogramów. Dotąd nie było wiadomo, jaki mechanizm leży u podłoża tego zjawiska, ale Andrew Kaufman i inni z Uniwersytetu Cornella wykazali, że stan zapalny wywołany otyłością zmniejsza liczbę kubków smakowych na języku myszy.


Spożywanie oliwy przynajmniej raz w tygodniu może zmniejszać tendencję do powstawania zakrzepów

9 marca 2019, 05:07

Badanie przeprowadzone na grupie zdrowych otyłych osób pokazało, że spożywanie oliwy co najmniej raz w tygodniu wiąże się obniżoną aktywnością płytek krwi (trombocytów), co może zmniejszać tendencję do powstawania skrzeplin i blokowania przepływu krwi.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy